روش های نصب آسانسورهای کششی
آسانسور های کششی در انواع مختلفی ساخته و نصب میشوند و نسبت به مقدار فضای موجود برای عرض و عمق چاه آسانسور طراحی می شوند که میتوان در بین آنها به موارد زیر اشاره کرد

موتورخانه دار (MR):
موتور خانه آسانسور چیست؟
موتورخانه آسانسور جایی است که موتور آسانسور و سایر تجهیزات در آن قرار می گیرد. موتورخانه آسانسور معمولاً در بالاترین نقطه چاه آسانسور قرار دارد. از جمله قطعات دیگر موجود در موتورخانه آسانسور، می توان به ابزارآلات تعمیرات آسانسور، تابلو فرمان آسانسور، تجهیزات خنک کننده و وسایل اعلام و اطفا حریق نام برد.
موتورخانه آسانسور باید به گونه ای ساخته شود که بتواند بار و نیروهای وارده را به خوبی تحمل کند.
باید توجه داشته باشیم که ورود به موتورخانه حتماً همراه با احتیاط و رعایت موارد ایمنی صورت گیرد، متاسفانه گاهی اوقات، ساکنین ساختمان یا تعمیرکاران آسانسور بدون رعایت نکات ایمنی وارد موتورخانه آسانسور شده و دچار سانحه می شوند. بنابراین باید فراموش نکنیم که در ورود به  موتورخانه، نکات و قوانین ایمنی رعایت گردد.
روشنایی در موتورخانه آسانسور از اهمیت زیادی برخوردار است. توجه داشته باشیم که در موتورخانه حتماً از لامپ های مناسب و دائمی استفاده شود.
تا به حال به درب های موتورخانه آسانسور توجه کرده اید؟ درب ها بایستی از ابعاد و استانداردهای مربوطه تبعیت کنند.  اندازه استاندارد برای درب موتورخانه آسانسور حداقل شصت سانتی متر عرض و صد و هشتاد سانتیمتر ارتفاع است.
موتورخانه باید دارای فضای کافی برای عبور کارشناسان و تعمیرکاران باشد.  
تهویه داخل موتورخانه آسانسور نیز اهمیت بسزائی دارد. در حالت عادی، دمای مجاز داخل موتورخانه، بین پنج تا چهل درجه سانتیگراد است.

             

استاندارد موتورخانه آسانسور
موتورخانه آسانسور اتاق ویژه ای است که دیوار، سقف و درب محکمی دارد. ماشین آلات و برخی از تجهیزات آسانسور (اعم از سیستم محرکه، تابلو فرمان و برخی از متعلقات آن، جعبه برق تکفاز یا سه فاز، کنترل کننده مکانیکی سرعت (مثل گاورنر یا Rope Gripper و ...) و ...) در داخل این اتاق ویژه قرار می گیرند.
باید توجه داشته باشیم که فقط افراد متخصص اجازه ورود به موتورخانه آسانسور را دارند. می توان فلکه های کشش و گاورنر را داخل محوطه داخل چاه قرار داد. اما این در صورتی است که در زمان بازرسی و تعمیرات، این فلکه ها در دسترس باشند.
باید توجه داشته باشیم، در موتورخانه، ابزاری به غیر از تجهیزات آسانسور قرار داده نشود. گرد و غبار نباید جذب موتورخانه شوند و کف آن نیز باید لغزنده نباشد. برای اینکه تجهیزات سنگین را بتوان بالا و پایین برد، می توان از یک یا چند قلاب که در سقف موتورخانه تعبیه میشود، استفاده کرد. در تعیین اندازه متناسب در موتورخانه، باید به تجهیزات داخل آن نیز توجه کرد.
موتورخانه باید مجهز به سیستم گرم کننده و اطفای حریق باشد. می توان داخل موتورخانه از یک هیتر برقی یا بخاری استفاده کرد. در مقابل، برای سرمایش، می توان از فن تهویه برقی (هواکش) استفاده کرد.
ماشین آلات داخل موتورخانه آسانسور:
پس به طور کلی، سیستم محرکه آسانسور و تجهیزات مربوطه داخل موتورخانه قرار می گیرند. موتورخانه دارا دیوارهای صلب، سقف، کف، درب و یا دریچه افقی است.  همانطور که قبلا ذکر شد، موتورخانه باید تمیز و مرتب باشد. برای مثال، معمولاً موتورخانه آسانسور در پشت بام ساختمان ها ساخته می شود و ساکنین ساختمان به اشتباه وسایل فنی، کابل ها و چیزهای به درد نخور و ابزارهای متفرقه که برای آنها جایی وجود ندارد، را در موتورخانه آسانسور قرار می دهند. حال اینکه جای این وسایل در موتورخانه نیست.
همانطور که بیان شد، کف موتورخانه نباید لیز و لغزنده باشد. بتن های ماله کشی شده یا ورق های آج دار در این گروه قرار می گیرند.
بین موتورخانه و چاه، سوراخ هایی وجود دارد، این سوراخ ها باید حتی المقدور کوچک باشد.
تهویه موتورخانه از اهمیت زیادی برخوردار است. تهویه چاه آسانسور را از طریق موتورخانه انجام می دهند. در واقع باید توجه کرد که بوهای نامطبوع ساختمان نباید وارد موتورخانه شوند. می توان از ابزارهای مخصوص برای محافظت از گرد و غبار، بخارهای مضر و رطوبت استفاده کرد.
روشنایی داخل موتورخانه آسانسور باید دائمی و با شدت حداقل 200 لوکس در تراز کف اتاق باشد.
گاهی اوقات به دلیل عدم رعایت ایمنی در موتورخانه، اشیا از محل های باز چاه آسانسور و یا سوراخ های کابل برق سقوط می کنند. برای جلوگیری از این اتفاق، غلاف ها یا لبه های خاص (اصطلاحاً یقه) پیش بینی شده است. برآمدگی این لبه ها از کف تمام شده حداقل 50 میلی متر است.

نردبان موتور خانه آسانسور
گاهی اوقات نمی توان از پله های معمول برای دسترسی به موتورخانه استفاده کرد. در این مواقع، باید از نردبان اختصاصی، و غیرلغزنده استفاده کرد. باید به نوع قرارگیری نردبان نیز توجه نمود. معمولاً زاویه قرارگیری نردبان بین 70 تا 76 درجه است.  اگر نردبان ثابت باشد و ارتفاع آن کمتر از 150 سانتیمتر باشد، زوایای دیگری نیز قابل استفاده است. باید دقت داشته باشیم که این نردبان فقط برای موتورخانه آسانسور استفاده شود و همواره در کنار موتورخانه باشد. در هنگام استقرار آسانسور باید نقاط استقرار آن را در نظر گرفت. بهتر است برای سهولت استفاده از نردبان، از تعدادی دستگیره در انتهای آن بهره گرفت.

درب و دریچه های افقی موتورخانه
درب های دسترسی استانداردهای خاصی دارند، عرض این درب ها حداقل 60 سانتیمتر و ارتفاع آنها حداقل 180 سانتیمتر است. دریچه های افقی باید بدون تغییر شکل دائمی، در هر دریچه، حداقل 1000 نیوتن را در سطحی معادل 20 سانتیمتر در 200 سانتیمتر تحمل کنند.
جهت باز شو این دریچه ها نباید رو به پایین باشد، مگر آنکه یک مسیر رابط از طرف این دریچه ها به نردبان جمع شو وجود داشته باشد. اگر دریچه ها دارای لولا باشند، نباید سقوط کنند و  از جا درآیند. قفل هایی روی این درب ها و دریچه ها قرار می گیرند.

بدون موتورخانه (MRL):
آیا امکان دارد که آسانسوری، موتورخانه نداشته باشد؟
بله، بر اساس نیاز ساختمان ممکن است آسانسور بر اساس سیستم بدون موتورخانه طراحی و نصب شود. به این نوع آسانسورها، آسانسورهای بدون موتورخانه (Machine Room Less) یا MRL می گویند. در این آسانسورها، سیستم محرکه (از نوع موتور بدون گیربکس – Gearless) داخل چاه آسانسور قرار می گیرد.
این نوع آسانسورها فضای مستقلی جهت استقرار موتور و تابلو فرمان نداشته و معمولاً در ساختمانهایی که محدودیت ارتفاع داشته باشند و یا الزام بر توقف آسانسور در پشت بام باشد اجرا می گردند.
زمانی که موتورخانه به طور کامل حذف شود، شرکت های آسانسور سازی از طرح های مختلفی استفاده می کنند. در این آسانسورها، سیستم های محرکه غالباً در فضای بالاسری (Over Head) قرار می گیرند و گاهاً نیز بر اساس الزامات و نیازها سیستم محرکه در چاهک تحتانی و یا در طول مسیر حرکت و حتی بالای کابین آسانسور نصب می گردد. در صورتی که موتورخانه آسانسور حذف و به فضای بیشتری در ابعاد چاه آسانسور نیاز نباشد، مزایای قابل توجهی برای سازندگان ساختمان بوجود می آید. از جمله این مزایا می توان به سهولت در طراحی و ساخت ساختمان، کاهش هزینه های ساختمان، حرکت آرام و کنترل شده آسانسور، مصرف انرژی به مراتب کمتر (از نوع گیربکس دار و هیدرولیک)، و افزایش عمر مفید سیستم محرکه اشاره کرد.
البته این نوع آسانسورها دارای معایبی نیز هستند. از جمله این معایب ها می توان به محدودیت دسترسی به ماشین آلات و مشکلات در تعمیرات و سرویس اشاره کرد.



 
برو بالا